Jagodowy zawrót głowy, czyli co lubi jeść twój mózg

    Niektóre środki spożywcze są szczególnie dobre dla ochrony twojego mózgu, komórek nerwowych i naczyń krwionośnych, gdyż zabezpieczają je przed efektami starzenia. Większość pokarmów zdrowych dla mózgu korzystnie wpływa także na twoje serce, ponieważ zapewnia im stałe zaopatrywanie w tlen. Ryzyko chorób układu krążenia wiąże się tym samym ze spadkiem funkcji poznawczych.

    Jagody

    Słodkie dzikie jagody są wręcz przepełnione antyoksydantami, które wymiatają szkodliwe wolne rodniki. Badania na szczurach wykazują, że dieta bogata w jagody poprawia umiejętność zapamiętywania, zdolności motoryczne, a nawet odwraca związane z wiekiem zaburzenia koordynacji oraz równowagi. Minerały zawarte w jagodach przeciwdziałają miażdżycy i mają dobry wpływ na ciśnienie krwi. Jak wiadomo, podwyższone ciśnienie krwi może uszkodzić delikatne naczynia krwionośne w mózgu, prowadząc do jego udarów.

    Łosoś, sardynki i śledź

    Tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią układ nerwowy. Wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi wpływa na wyższy poziom serotoniny – substancji chemicznej poprawiającej nastrój. Badania prowadzone w Rush Instytut Healthy Aging w Chicago wykazały, że ludzie, którzy spożywali przynajmniej jeden składający się z ryby posiłek w tygodniu, są znacznie mniej narażeni na chorobę Alzheimera niż ci, którzy regularnie unikają dań rybnych. Badania wykazały także pozytywny wpływ tych ryb na uczenie się i wydajność pamięci, co wynika z faktu, że dieta rybna sprzyja prawidłowemu przekaźnictwu pomiędzy komórkami nerwowymi.

    Szpinak

    Szpinak okazuje się pełnym mocy obrońcą w walce z wolnymi rodnikami. James Joseph, szef laboratorium zajmującego się badaniami nad układem nerwowym w Human Nutrition Research Center on Aging, stwierdza, że szpinak wyraźnie spowalnia rozwój zaburzeń związanych z wiekiem w centralnym układzie nerwowym oraz deficyty poznawcze. Sałatka ze szpinaku ma co najmniej trzy razy więcej kwasu foliowego niż surówka z sałaty lodowej.

    Czerwone wino, a najlepiej sok winogronowy

    Picie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach sprzyja długowieczności. Ponieważ jednak alkohol spowalnia wydolność mózgu i nie pozwala mu funkcjonować prawidłowo, sprytniejszym wyborem napoju może okazać się sok z winogron. Kolejne badania z udziałem Jamesa Josepha pokazują, że sok winogronowy znacznie wpływa na pamięć krótkoterminową i poprawia zdolności motoryczne. To nie tylko ogromna dawka antyoksydantów. Joseph uważa, że spożywanie soku winogronowego zwiększa produkcję neuroprzekaźnika dopaminy. Sok winogronowy posiada największą ilość antyoksydantów ze wszystkich owoców, warzyw lub jakichkolwiek badanych w tym kierunku soków.

    Pełnoziarnisty i brązowy ryż

    Jedną z najlepszych rzeczy, jaką możesz zrobić, aby wzbogacić swoją dietę w składniki odżywcze, jest spożywanie brązowego ryżu. Jest on pełen witamin i magnezu, które wydają się podstawą zdrowia Ryż pełnoziarnisty zawiera witaminę B6, która pomaga w redukcji poziomu homocysteiny. Podejrzewa się, że przyczynia się ona m.in. do występowania miażdżycy.

    Gorące kakao

    Rozgrzej się kubkiem gorącego kakao, które ma dobroczynny wpływ na twój mózg w nie mniejszym stopniu niż na zmarznięte dłonie. Chang Young Lee, profesor biotechnologii na Cornell University, potwierdza, że zawartość przeciwutleniaczy w dwóch łyżkach czystego kakao jest prawie dwa razy większa niż w czerwonym winie, dwa lub trzy razy silniejsza niż w zielonej herbacie i cztery do pięciu razy większa niż w czarnej herbacie. Przeciwutleniacze zawarte w gorącym kakao chronią komórki mózgu m.in. przed chorobą Alzheimera i innymi zaburzeniami.

    Orzechy, szczególnie migdały i orzechy włoskie

    Orzechy są bogate w przeciwutleniacze i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Badania na Uniwersytecie w Harvardzie wykazały, że kobiety, które jadły więcej niż pięć porcji orzechów tygodniowo, miały znacznie mniejsze ryzyko choroby niedokrwiennej serca niż te, które jadły mniej niż jedną porcję orzechów. Orzechy nie przyczyniają się do zwiększenia masy ciała, co powodują innego rodzaju pokarmy bogate w tłuszcz. Orzechy włoskie są bogate w kwasy omega-3.

    Oliwa z oliwek

    Oliwa z oliwek zawiera silne antyoksydanty zwane polifenolami. Wykazano, że oliwa z oliwek zmniejsza ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Najlepszą odmianą jest oliwa extra-virgin.

    Czosnek

    To ostre zioło spowalnia proces starzenia poprzez silne właściwości przeciwutleniające. Zawiera również silne związki antybakteryjne i przeciwwirusowe, które pomagają zwalczać powodowane stresem przeziębienia i infekcje. Najlepiej działa surowy, zgnieciony czosnek. Ten gotowany ma mniejsze właściwości zdrowotne, ale nadal pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Jagody są odjazdowe - szkoda, że tylko przez kilka tygodni w roku można je bez problemu kupić.

    mmmm czosnek jesst genialny, problem polega na tym, że uwielbiam go jeść ale słyszałam, że "dewastuje" żołądek...zastanawiam się czy to prawda..może ktoś się orientuje??

    Tak, ma nieco "żrące" właściwości, ale trzeba by go jeść na pęczki. Ja też lubię :-)

    Czosnek niesie ze sobą jeden problem - zapach, bardzo trudno się go pozbyć, więc najlepiej jeść czosnek kiedy nie mamy w planie już żadnego wyjścia z domu i obcowania z innymi ludźmi;)

    Lepiej obcować z ludźmi, którzy też jedzą czosnek ;) Palacze się nie przejmują, że od nich jedzie.. :P

    UCKbHS vfuyzztoesqo, [url=http://mmvghqbddadm.com/]mmvghqbddadm[/url], [link=http://kikcvwbcbvyr.com/]kikcvwbcbvyr[/link], http://xkcdffyvcevu.com/

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejpsyche.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Albert Einstein, Tomasz Edison czy Bill Gates, oprócz ważnych osiągnięć lub odkryć, mieli jedną wspólną cechę, dzięki której wpadli na swoje pomysły – kreatywne myślenie. Masz wokół...

    Najczęściej czytane

    Orzeł - mądrość, bystrość umysłu, ambicja Wilk - potrzeba samotności Wró...
    Choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, to nasze ciało wiele mówi o tym, że...
    Każdy to przeżył. Pamiętasz to uczucie odrzucenia, kiedy twoja najlepsza...
    Na to jak piszemy wpływ ma płeć, stres, choroby, a nawet alkohol. Już...
    Bycie w szczęśliwym małżeństwie jest marzeniem wielu kobiet. I chociaż...
    Nieważne, jak długo spotykamy się lub żyjemy z jednym partnerem – w...
    Obejrzyj materiał wideo
    Narząd ludzkiego wzroku, chociaż wydaje się doskonały, jest podatny na...
    Sądzisz, że Twój widok w bieliźnie lub skąpym kostiumie kąpielowym...
    Bardzo pragniemy miłość i dlatego szukamy na świecie swojej drugiej połó...
    Obejrzyj materiał wideo
    Coca colę i hamburgera zna prawie każde dziecko i mało które trzeba...

    Ostatnie komentarze